Ilmainen toimitus | 100% tyytyväisyystakuu

14/30/60 päivän rahat takaisin-takuu | Elinikäinen tekninen tuki | HifiStudion kaiutintakuu 5 vuotta | Varaa kotikäynti

2017-02-12 09:06:22.036 - Luettu 831 kertaa

Ensiesittelyssä kaiutinvalmistaja Stirling Broadcast

Suuret brittimonitorit tarjoavat käsittämättömän koukuttavaa ja aidon kuuloista soundia. Niiden kyky loihtia tarkkaa ja miellyttävää soundia yhdessä luonnollisen ja aidon kuuloisen keskialueen kanssa saa yleensä unohtamaan kaiken muun ja itse musiikki nousee kaiken keskiöön. Brittimonitoreiden avulla myös huonommin äänitetyt levyt kuulostavat miellyttäviltä ja niiden kyky kadota huoneeseen on käsittämättömän hyvä. Näiden seikkojen takia näitä kaiuttimia on alun perin käytettykin BBC:n studiotarkkailumonitoreina.

 

Lyhyesti merkin historiasta

Brittimonitorien juuret lepäävät BBC-kaiutinvalmistuksessa, jossa ihanteena oli täydellisen luonnollinen ääni ja keskialueen aitous ja puhtaus. Stirling Broadcastin valmistamat kaiuttimet ovat kaikki yhdenmukaisia alkuperäisten BBC-studiomonitoreiden kanssa alkuperäisiä lisenssejä mukaillen. Mallimerkinnät näissä klassikoissa on alkuperäisten lisenssien mukaan LS3/5A ja LS3/6. Toki nykyajan ääni-ihanteita mukaillen näihin kaiuttimiin on tuotu myös hiukan modernia twistiä erityisesti yläpäähän, mutta silti kaiuttimien ääni on tunnistettava. Stirlingin kaiuttimien suunnittelussa on ollut mukana Derek Hughes, joka on Spendorin perustajan poika. Kaiuttimien elementit valmistetaan Seasin johdosta Norjassa, kuitenkin tiukasti Stirlingin toiveita mukaillen ja muuten kaiuttimien suunnittelu ja kokoonpano hoituu Briteissä Doug Stirlingin johdolla.

Yleisesti

Turun Hifistudio on Stirling Broadcastin uusi maahantuoja ja jatkossa meiltä löytyy kuunneltavaksi koko mallisto. Mallistossa on kolme erikokoista kaiutinta: pieni, keskisuuri ja iso. Kaikissa kaiuttimissa on valittavissa monta eri viimeistelyvaihtoehtoa ja näihin löytyy myös sopivat jalustat Custom Designilta.

BBC:n alkuperäisille kaiuttimille ominaisesti myös Stirlingin kotelo on melko ohutseinäinen (ns. ääntä hukkaava), jolloin päästään nauttimaan erittäin mehukkaasta keskialuetoistosta ja soittimien aidosta värisävystä. Stirlingin kaiuttimet ovat siitä hauskoja, että ne sopivat erityisen hyvin mille tahansa musiikkityylille sopivan etupään mukaan. Maailmalla monet klassisen, akustisen ja jazz-musiikin ystävät pitävät näitä kaiuttimia maailman aidoimman kuuloisina. Mikäli taas kuuntelet hiukan raskaampaa musiikkia tai rockia, kannattaa taas etupääksi valita hiukan särmikkäämpi merkki, esim. Exposure. Kaiutin siis soveltuu monenlaiselle musiikille.

Mallisto

LS3/5A V2


Kuva 1. Stirling Broadcast LS3/5A V2

Tämä on malliston pienin kaiutin suljetulla kotelolla tarjoten erittäin aidonkuuloisen keskialueen ja miellyttävän diskantin. LS3/5A on klassikoiden klassikko, jota moni valmistaja on yrittänyt toteuttaa hiukan oman maun mukaan. Kaiutin toimii parhaimmillaan kevyemmällä materiaalilla, mutta toki sitä voidaan ryydittää sopivalla subwooferilla tai merkin omalla bassojalalla. Hintaluokka asettunee alle 2000 € luokkaan.

SB-88


kuva 2. Stirling Broadcast SB-88

SB-88 on malliston keskimmäisin kooltaan ja myös malliston uusin kaiutin. Kaiutin sopii hiukan suurempaan tilaan ja siinä on huomattavasti pikkuveljeään potkuisampi soundi, joten tämä kaiutin soveltuu hienosti rock-musiikille. Hintaluokka asettuu alle 4000 € tuntumaan.

LS3/6


kuva 3. Stirling Broadcast LS3/6

Tämä on Stirlingin kaiuttimista ehkä se legendaarisin, joka mukailee alkuperäisen BC-1-kaiuttimen normeja. Kaiutin on kooltaan suhteellisen kookas jalustakaiuttimeksi (korkeutta on lähes 64 cm). Ääneltään kaiutin ei tee kompromissia, vaan tarjoaa älyttömän aidon, puhtaan ja miellyttävän soundin. Basso kouraisee riittävän alas ja diskantti on huomaamaton. Kaiutin katoaa huoneeseen loihtien kaiutinlinjan taakse erittäin ison ja kolmiulotteisen äänikuvan ja silti stereokuva pysyy tiukasti kaiutinlinjan keskellä – tarkkailumonitorin peruja siis kuitenkin miellyttävällä lähestymistavalla. Levyltä kuin levyltä tämä kaiutin pystyy toistamaan lauluäänet älyttömän aidon kuuloisesti, jolloin moni muu asia oikeastaan unohtuukin! Hintaluokka tulee olemaan alle 5000 €/pari.


kuva 4. kokoero pienimmän ja suurimman mallin välillä on huomattava

Muutama arvostelu luettavaksi:

Stereophile: LS3/6
The Absolute Sound LS3/6
The Absolute Sound LS3/5A

Kaiuttimet tulevat verkkokauppaan ja HifiStudiolle vkon 7 aikana!


Kauppias, osakas
040 842 7125
lauri/eskola//hifistudio/fi

Suosittele tai kommentoi blogia:

Kommentti:  
Nimi:  
Kaupunki:  
Validaatio:   Syötä allaolevaan kenttään tämän lauseen alleviivattu sana.
Vastaus:      
Hyväksyn ehdot:   Hyväksyn ehdot. Tämä lomake kerää tietojasi, jotta voimme käsitellä suosittelun ja/tai kommentin. Suosittelu ja/tai kommentti tulee myös julkisesti näkyville verkkosivuillemme. HifiStudion henkilökunta tarkistaa kaikki kommentit ennen julkaisemista. Hyväksymällä ehdot vahvistat, että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.