Hyppää sisältöön

Ilmainen toimitus yli 100€ ostoksiin! Ilmainen palautus Taattu helppo ja nopea toimitus

Genelec 1032C – vanhan klassikon päivitetty versio huonekorjauksella

Genelec 1032C – vanhan klassikon päivitetty versio huonekorjauksella

Yleistä

1032C on melko kookas jalustamonitori (n. 50 cm korkea, 17 kg), joka noudattaa Genelecin perinteistä ns. työkalu-designia. Kotelo on kulmikas ja siitä oikein huokuu ammattimainen lähestymistapa niin viimeistelyn kuin liitäntöjen osalta. Kaiuttimessa on 10” bassoelementti ja 1” metallikalottidiskantti DCW-suuntaimella. Vahvistimina käytetään D-luokkaisia päätteitä, jotka syöttävät 250 wattia bassolle ja 150 wattia diskantille. Kaiuttimen alarajataajuudeksi luvataan 33 Hz (-6 dB), joka on mitattu vapaassa huonekenttävasteessa eli normiolosuhteissa kaiutin toistaa todennäköisesti tätä alemmas. Aika hyvä suoritus jalustakaiuttimelta! Liitäntäpuolelta löytyy perinteinen analoginen xlr-tulo sekä digitaalinen aes/ebu tulo ja lähtö. Kaiuttimet voidaan sovittaa huonetilaan Genelecin omalla GLM-kalibrointiohjelmalla, jolloin päästään nauttimaan täysin kumisemattomasta ja kontrolloidusta bassotoistosta sekä erittäin hologrammimaisesta ja tarkasta stereokuvasta.

Kuva 1. Genelec 1032C edestä

Kokeilin kaiuttimia sekä analogisesti kytkettynä ilman huonekorjausta, huonekorjauksen kanssa sekä digitaalisesti huonekorjauksen kanssa. Mielestäni näiden DSP-mallien suurimmat edut pääsevät esille, kun koko signaalitie saadaan kuljetettua digitaalisena.

Kytkennöistä

Analogisesti kytkettynä kaiuttimien kanssa on helppo kokeilla erilaisia etuvahvistimia ja tällöin päästään tekemään monipuolisia kytkentöjä eri laitteiden välillä. Signaali ajetaan kaiuttimille tällöin xlr-kaapelia pitkin.


Kuva 2. Genelec 1032c takaa

Digitaalisesti kytkettynä päästään nauttimaan täydestä 32 bitin resoluutiosta, jolloin kaiuttimien ääni on parhaimmillaan. Kaapelina käytetään 110 ohmin balansoitua aes/ebu-kaapelia. Lähteestä ääni voidaan viedä kaiuttimille joko digitaalisesta rca-ulostulosta (coaxial) tai aes/ebu-ulostulosta, mutta tätä liitäntää löytyy melko harvasta laitteesta. Erinomainen vaihtoehto tähän touhuun löytyy Bluesound Node 2-verkkosoittimesta, jossa on säädettävä coaxial-ulostulo. Tässä tapauksessa tulisi käyttää 75 ohmin ja 110 ohmin impendanssimuunninta, jolloin esimerkiksi jitter saadaan mahdollisimman pieneksi. Impedanssimuuntimelta ääni viedään sitten aes/ebuna ensimmäiselle kaiuttimelle, josta ketjutetaan aes/ebu-kaapelilla toiselle kaiuttimelle.

Huonekorjaus on Genelecillä toteutettu erittäin ammattitaitoisesti, mutta kuitenkin helppokäyttöisesti. GLM-ohjelman avulla kaiuttimet saadaan sovitettua huonetilaan, jolloin esimerkiksi bassokorostumat saadaan siistittyä. Käytännössä huonekorjauksella kannattaa korjata vain bassotaajuuksia, jolloin ääni pysyy luonnollisena. Huonekorjausta varten tarvitaan kannettava tietokone ja GLM-paketti, joka sisältää GLM-boksin, johon kytketään mittamikrofoni, rj45-kaapelit kaiuttimille ja usb-kaapeli tietokonetta varten. Mittamikrofoni laitetaan kuuntelupisteen kohdalle ja tämän jälkeen ohjelma hoitaa kalibroinnin lähes automaattisesti.


Kuva 3. GLM v3 Macbookilla


Kuva 4. GLM-ohjausyksikkö ja mittamikroni

Äänenlaatu

Kuuntelin kaiuttimia hyvin monenlaisella musiikilla. Kuunteluhuoneena toimii puukerrostalon kellarihuone, joka on arviolta noin 15 m2 eli melko pieni. Kaiuttimet ovat melko lähellä kuuntelupistettä muodostaen tasasivuisen kuuntelukolmion.

Arvioin äänenlaatua digitaalisesti kytkettynä ja huonekorjauksen kanssa, joka mielestäni tuotti tässä huoneessa parhaan lopputuloksen.

Kaiuttimet tuottavat erittäin puhtaan, tarkan ja kolmiulotteisen äänen. Basso on todella tarkka ja alasulottuva, keskialue erittäin selkeä ja aidonkuuloinen ja diskantti silkkinen, mutta tarvittaessa särmikäs. Kokonaisbalanssi on oikeastaan lähes täydellinen. Sävypuoli toistuu erinomaisesti eli instrumentit kuulostavat aidoilta, lauluäänissä on tarvittaessa rosoa tai pehmeyttä ja säröisemmällä materiaalilla musiikissa on riittävästi särmää.

Stereokuva on käsittämättömän tarkka. Laulaja on täysin kaiutinlinjan keskellä ja soittimet erottuvat hienosti kaiutinlinjan keskelle ja taakse. Kaiuttimet katoavat täysin huonetilaan, eivätkä äänet paikallistu yhtään kaiuttimiin. Levyillä kuulee erilaisia kerrostumia äänitteissä ja äänikuva on hyvin hologrammimainen ja tilantuntu käsinkosketeltava. Kaikenlainen tukkoisuus ja purkkimaisuus loistavat poissaolollaan. Isosta bassoelementistä ja suuresta diskantin suuntaimesta saadaan paljon puhdasta ääntä suoraan kuuntelupaikalle, jolloin ääni irtoaa kaiuttimista todella avoimesti ja pakottomasti. Volumea tekee mieli nostaa levy levyltä entistä enemmän. Vaikka Genelecit onkin suunniteltu studiokaiuttimiksi, toistavat nämä musiikkia erittäin nautinnollisesti, vaikka levy olisi huonomminkin äänitetty. Itse asiassa nämä pystyvät tekemään huonosti äänitetystä levystä helpommin kuunneltavaa, kun ääni pysyy niin tarkkana ja selkeänä, mutta kuitenkin miellyttävänä.

Hintaisekseen nämä tarjoavat todella paljon vastinetta sijoitetulle rahasummalle. Kaiuttimien parihinta on 5000 € ja sillä saa erinomaiset kaiuttimet, niihin täysin sovitetut päätevahvistimet ja lisäksi vielä huonekorjauksen. Tähän vielä musiikkilähde, esim. Bluesound Node 2, ja musiikin kuuntelu on todella vaivatonta ja helppoa.

Valmistajan sivut

Osta tästä!
 
Edellinen julkaisu Definitive Demand D7 - hieno uutuus Amerikanmaalta!