11.03.2020 - Luettu 64814 kertaa

Parempaa ääntä televisioon!

Aiheuttaako taulutelevisiosi ääni hampaiden kiristystä ja päänsärkyä? Eikö elokuvien bassoraidat ja räjähdykset järisytä kotisohvaa? Haluaisitko katsoa ajankohtaisohjelmat hiljaisella äänenvoimakkuudella, mutta puheesta ei saa selvää? Eikö Voice of Finlandin soundit aiheuta mitään tuntemuksia? Syy tähän löytyy nykytelevisioiden olemattomasti suunnitelluista kaiuttimista.

Television äänenparantamiseen löytyy Hifistudiolta monia erilaisia ratkaisuja. Nämä tuotteet voidaan jakaa oikeastaan kolmeen eri kategoriaan: aktiivikaiuttimet, vahvistin/passiivikaiutin-yhdistelmät ja soundbar-kaiuttimet.

Katso tuore video TÄSTÄ

1. Aktiivikaiuttimet

Aktiivikaiuttimet yhdistettynä televisioon on yksi helpoimpia ratkaisuja saada parempaa ääntä ulos televisiosta. Aktiivikaiuttimessa on sisäänrakennettu vahvistin, jolloin se voidaan kytkeä suoraan television kuuloke, -rca tai optiseen liitäntään. Kuulokeliitäntään kytkettäessä voidaan aktiivikaiuttimien äänenvoimakkuutta säätää television kaukosäätimellä, kun taas rca- ja optiseen liitäntään liitettäessä täytyy aktiivikaiuttimissa olla oma äänenvoimakkuudensäätö.

Parhaimpaan lopputulokseen päästään aktiivikaiuttimienkin kanssa hyvälaatuisen d/a-muuntimen tai esivahvistimen kanssa, jolloin voidaan ohittaa television oma d/a-muunnin. Tällöin ääni tuodaan televisiosta digitaalisesti dacille tai esivahvistimelle optisella kaapelilla tai hdmi-kaapelilla. Optista kaapelia käytettäessä äänenvoimakkuus täytyy säätää erillisen esivahvistimen kautta. HDMI-kaapelia käytettäessä voidaan ääni kytkeä television hdmi arc-liitäntään, jolloin televisio tunnistaa vastaanottavan laitteen äänijärjestelmänä ja äänenvoimakkuus voidaan hoitaa television omalla kaukosäätimellä. Tähän käyttöön hyvä laite on esim. Marantz NR1200.

Tunnetuimpia ja parhaimpia aktiivikaiuttimia ovat kotimaiset Genelecin aktiivikaiuttimet, joiden tuotanto on Iisalmessa. Näiden kaiuttimien hinnat alkavat parilta 660 eurosta. HifiStudiolta löytyy tv-äänen parantamiseen erinomainen paketti, jossa käytetään Genelecin G Three-aktiivikaiutinta sekä Bluesoundin Node 2i-esivahvistin/verkkosoitinta. Lue lisää paketista täältä.2. Vahvistin ja passiivikaiuttimet

Toinen vaihtoehto television äänen parantamiseen on liittää se erilliseen vahvistimeen, johon liitetään passiivikaiuttimet. Nykyään pääasiassa kaikista televisioista saadaan ääntä ulos digitaalisesti optisella toslink-kaapelilla, jolloin d/a-muunnos tapahtuu vastaanottavassa laitteessa. D/A-muunnin voidaan siis ajatella television ulkoisena äänikorttina. Tällöin myös päästään usein eroon ikävistä maadoitushurinoista tai muista ääntä huonontavista särinöistä.

Markkinoilla on nykyään paljon hyviä vahvistimia, joista löytyy digitaalinen sisääntulo eli optinen sisääntulo äänelle. Television yhteyteen tällaiseksi laitteeksi sopivat erinomaisesti laadukkaat hifivahvistimet kuten esim. Rotel A12, NAD C338, Pro-ject Maia ja hiukan kalliimpi Exposure XM5.

D/A-muunnin eli dac voidaan ostaa myös erikseen, mikäli vanhassa vahvistimessa ei ole digisisääntuloja tai jos halutaan mahdollisimman laadukas lopputulos. D/a-muuntimien hinnat lähtevät reilusta satasesta ylöspäin. Parhaimmillaan dac parantaa vanhan laitteiston äänen ihan toiselle tasolle eli hyvän äänilähteen merkitystä ei kannata aliarvioida!

Av-viritinvahvistimissa eli tuttavallisemmin kotiteatterivahvistimissa on taas optisen liitännän lisäksi myös hdmi-liitännät, jolloin kuva ja ääni kulkevat molemmat hdmi-kaapelia pitkin digitaalisesti. Tällöin av-viritinvahvistin on laitteiston komentokeskus, johon liitetään kaikki muut laitteet ja kaukosäätimestä valitaan mitä lähdettä katsotaan ja kuunnellaan. Televisioista löytyy nykyään myös erillinen arc-hdmi-liitäntä eli äänen paluukanava, jolloin esim. tv:n oman virittimen kautta katsottuna ääni kulkee hdmi-kaapelia pitkin vahvistimelle ja siitä kaiuttimille. Kotiteatteriviritinvahvistimeen voidaan kytkeä kotiteatteriäänijärjestelmä, jolloin päästään nauttimaan elokuvien monikanavaääniraidoista.

Valintapäätökseen vaikuttaa aina laitteen käyttötarkoitus eli musiikin kuunteluun kannattaa aina valita stereovahvistin sen paremman äänenlaadun vuoksi. Mikäli halutaan nauttia monikanavaäänestä ja tarvitaan hdmi-liitännät, kannattaa tällöin hankkia kotiteatterivahvistin.3. Soundbar-kaiuttimet

Kolmas kategoria television äänenparantamiseen ovat ns. soundbar-kaiuttimet, jotka ovat melko litteitä ja n. metrin levyisiä television alle sijoitettavia kaiuttimia. Soundbar-kaiuttimet liitetään televisioon joko optisella tai hdmi-kaapelilla. Usein näistä kaiuttimista löytyvät myös yleisimmät streamaus-palvelut sekä monihuonetuki. Hyviä vaihtoehtoja soundbareiksi löytyy mm. täältä:

HifiStudion soundbar-valikoimaTervetuloa testaamaan Hifistudion myymälään, miten saisit parempaa ääntä irti televisiostasi!


Kauppias, osakas
0408427125
lauri/eskola//hifistudio/fi

Suosittele tai kommentoi blogia:

Kommentit ja suosittelut

02.07.2020

"Tämä oli hyvä teksti asiasta, jopa tällainen muinaismuisto, kuin minä, ymmärsin asian."

-Mikko, Keuruu

02.06.2020

"Minä ihmettelen tätä ARC-asiaa. Minkä vuoksi kotiteatterivahvistimeen kytketään HDMI-kaapeli OUT-porttiin ja televisiossa IN-porttiin? Vahvistin vahvistaa television tuottamaa signaalia...... Kytkentähän pitäisi olla juuri päinvastoin, mutta jotain tuossa "paluukanavassa" on sellaista mitä ei ääneen sanota ;)"

-Jack Spencer, Helsinki

28.05.2020

"Onko kellään kokemuksia, jos televisiosta Optical Digital Audio out, niin onnistuuko kuuntelu langattomilla kuulokkeilla Fiio D/A D03K muuntimella?"

-Jouko, Espoo

26.10.2018

"Tässä mun ratkasu töllon ja musiikin kuuneluun. Aktiivikaiuttimet ja aktiivi subbari.
https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/kaiuttimet/aktiivikaiuttimet/klipsch-r-14pm-musta-aktiivikaiutin/743878029894756
ja
https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/kaiuttimet/subwoofer/klipsch-r-10sw-musta-10-subwoofer/743878027341
Niin hyvät äänet että tulee kymät väreet ku kuuntelee musaa tai kattoo leffaa. Ei tarttenu vahvistinta ostaa ku kajareissa hyvät liitinnät, subbarille lähtö ja säätö kaukosäätimellä. ja mielestäni kauniit kajarit."

-yksmake, Tornio

21.11.2017

"Nykytelevisioista ei saa ääntä enää pihalle muuten kuin optisella lähdöllä, kuulokeliitännät alkavat olla kiven takana. Joten aktiivikaiuttimien kaveriksi pitää ostaa DA-muunnin, ja jos haluat kaukosäätimellisen, et saa sellaista alle 500 euron hintaan kovinkaan helposti. Järjetön tilanne."

-Teme, Tampere

08.08.2017

"Pelkästä taulu-tv:stä ei saa tietenkään laadukasta ääntä, ovat niin ohuita että se on fyysisesti aika mahdoton tehtävä."

-Eddie, Stadi

08.08.2017

"Eikö tossa 2. kohdan kuvassa kajarit kannattaisi olla irti pöydästä edes pienillä piikeillä?"

-Henkka

28.04.2017

"Itse ostin LG:n sh5:n mikä paransi äänen jo uudelle tasolle, hintaluokka alle 200 euroa, liitäntä tv:n mm optisella kaapelilla, mukana ns subbari."

-Erkki Mynttinen, Hyvinkää

27.04.2017

"Aivan järjenvastaisia hintoja joilla saa jo huippu tv:n, suosittelen mieluiten jotan logitekin tai vastaavan c kaiuttimia subbarilla, hintaluokka muutamia kymppejä ja ääni riittää useimmille. Eki"

-Erkki Mynttinen, Hyvinkää

08.02.2017

"Älyttömiä hintoja näissä laitteissa."

-Lars, Raisio

17.10.2013

"Mielestäni olennaisen tärkeä asia on testata myös kuinka TV ääniratkaisu toimii myös taustakuuntelussa. Moderni TV on paljon muutakin kuin näyttö, mitä katsotaan passiivisena sen edessä istuen. Jotta saadaan kaikki irti nettiradiosta, Spotifystä, TV:seen liitetyn oman kovalevyn musiikista ja lukemattomista hienoista palveluista joista emme vielä edes tiedä on mielestäni olennaista testata kuinka homma toimii myös silloin kuin liikutaan ympäri asuntoa arjen askareiden lomassa. Taustakuuntelussa toimiva ratkaisu tuo hurjasti lisää käyttötunteja hankinnalle."

-Anssi, Kuopio

15.10.2013

"Kävi mielessä, mutta nyt keskityttiin vain stereomaailmaan. :)"

-Lauri, Turku

15.10.2013

"Taisi av-vahvistimet unohtua?"

-tero niemelä, Tampere


Kommentti:  
Nimi:  
Kaupunki:  
Validaatio:   Syötä allaolevaan kenttään tämän lauseen alleviivattu sana.
Vastaus:      
Hyväksyn ehdot:   Hyväksyn ehdot. Tämä lomake kerää tietojasi, jotta voimme käsitellä suosittelun ja/tai kommentin. Suosittelu ja/tai kommentti tulee myös julkisesti näkyville verkkosivuillemme. HifiStudion henkilökunta tarkistaa kaikki kommentit ennen julkaisemista. Hyväksymällä ehdot vahvistat, että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.